Detalii LOCUINTE

Pentru oricine locuinta este mai importanta decat masina, asta inseamna ca toti trebuie sa ne gandim ca asigurarea locuintei trebuie facuta la o companie de asigurari care ne poate garanta siguranta.

Scopul acestui tip de asigurare este de a repara daunele produse si de a iti reda aceleasi conditii de confort pe care le ai avut , atat timp cat dauna a fost produsa de unul din riscurile asigurate.

Asigurarea locuintei poate acoperi si raspunderea pe care tu o ai pentru actiunile tale fata de vecini –principalele daune vecinilor sunt datorita inundatiilor, incendiilor sau exploziilor.

Este de mentionat ca incepand cu anul 2010 exista si asigurarea obligatorie a locuintei. Schimbarile legistlative prezente curente fac ca aceste doua asigurari sa coexiste. Astfel daca ai o asigurare a locuintei nu mai este nevoie sa inchei si asigurarea obligatorie. Trebuie mentionat insa ca a avea o asigurare obligatorie nu inseamna neaparat ca esti acoperit din punct de vedere al riscului, ci doar ca ai indeplinit o formalitate legala ce iti garanteaza un grad minim de protectie in cazul unei calamitati.

Este important de stiut ca aceasta asigurare obligtorie acopera doar 3 riscuri catastrofale si doar in limita unei sume de maxim 20.000 euro.

Daca vrei sa fii asigurat mai mult decat cu aceasta asigurare obligatorie, trebuie sa ai in vedere ca valoarea reala a locuintei tale, este esentiala, iar nedeclararea unei valori corecte poate duce la diminuarea despagubirilor platite in cazul unei daune.

Riscuri acoperite

Asigurarile pentru locuinte au acoperirile imapartine in 3 sectiuni – si anume asigurarea cladirii, asigurarea bunurilor din cladire si asigurarea de raspundere pentru daune produse vecinilor. Acoperirile incluse in fiecare sectiune sunt urmatoarele:

• Asigurarea cladirii – cladirea se asigura la valoarea declarata de tine, dar trebuie sa ai in vedere ca aceasta valoare sa poata fi argumentata in caz de dauna, altfel pot fi probleme cu plata daunei. Riscurile incluse in acoperire sunt urmatoarele:
    • riscuri catastrofale si anume cutremur, inundatie si alunecari de teren
    • incendiu, explozii
    • vandalism
    • inundatii de la apa de conducta
  • Asigurarea de bunuri – este o extindere a acoperirii cladirii si acopera aceleasi riscuri, precum si riscul de furt. In categoria bunuri se incadreaza echipamente electronice si electrocaznice, bunuri personale cat si ca dotari speciale ale locuintei, astfel:
    • Echipamente electronice: echipamente multimedia, computere descktop sau laptop, aparate de fotografiat etc
    • Electrocasnice: frigider, aragaz, aparat microunde etc
    • Bunuri personale: articole de imbraminte, echipament sportiv etc
    • Dotari speciale ale locuintei: parchet, tamplarie termopan, suprafete vitrate mari, centrale termice, instalatii termice neconventionale etc